Creatief met meer passies

Creatief met meer passies

Van de week keek ik een hele inspirende TED-talk van Tim Harford*. In deze talk legt hij simpel uit waarom het zijn van een multipotential zeer voordelig kan zijn. Ok, hij noemt het “Slow Multitasken”, maar het komt zeker op hetzelfde neer.
*(Talk vind je onderaan deze blog!)

In je werk kan je op regelmatige basis te maken krijgen met een “block”. Een creatieve uitdaging waarvoor je een oplossing nodig hebt. Wat je ook probeert, je kan niet tot een oplossing komen en je brein lijkt alleen maar een grotere chaos te worden. Koste wat het kost probeer je de oplossing te zoeken. Je raakt gefrustreerd. En dan, vaak op de meest onmogelijke momenten (tenminste, zo lijkt het) PATS BOOM, komt het antwoord naar boven.

Bewust v.s. Onbewust

Waar komt dit door? Wanneer we actief nadenken over een oplossing proberen we de oplossing te vinden binnen de bekende banen. We creëren onbewust een tunnelvisie. Daarin tegen, wanneer we aan de slag gaan met een totaal ander project, of dat nu een tweede (of derde) passie is, huishouden, wandelen door het bos of onderuitgezakt op de bank Netflix kijken, dan gaat ons onderbewuste brein aan de slag.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 95% van onze handelingen en gedachtes voortkomen uit ons onderbewuste brein. Voordeel van ons onderbewuste brein is dat het een veel groter verwerkingscapaciteit heeft. Daarbij hebben we enorm veel onbewuste kennis. Je brein draagt opeens oplossingen aan waarvan je je niet meer bewust bent dat je deze kennis hebt.

Marloes de Jong

Voorbeeld

Misschien herken je het wel. Je zit in een kamer vol met mensen en volgt een gesprek. Vervolgens geef je een antwoord of feedback op een uitdaging die wordt besproken en terwijl je het zegt ben je verbaasd. Je vraagt je af waar je deze wijsheid vandaan hebt.

Dit is eerder opgedane kennis die op zo’n moment naar boven borrelen. Wanneer je bewust opzoek was gegaan naar deze kennis had je nooit deze informatie opgedragen. Je wist namelijk niet meer dat je deze kennis in bezit had. Je actieve brein heeft op dat moment namelijk hele andere gedachten. Gedachten die misschien op een later moment wel weer wegzakken en je even niet meer weet dat je ze wist.
Vaag wel he, anyhow.

De TED-talk

Terug naar de TED-talk. In deze talk legt Tim Harford dus uit waarom het hebben van meerdere passies naast elkaar helemaal nog niet zo’n probleem hoeft te zijn. Door het switchen van de ene taak naar de andere verleg je je gedachten van de uitdaging waar je mee bezig bent naar een andere passie. Je onderbewuste brein zal automatisch doorgaan met het bedenken van een oplossing voor je uitdaging, waardoor het zomaar kan zijn dat je je EUREKA moment ervaart op het moment dat je met iets totaal anders bezig bent!

Nu vat hij het samen onder de noemer “Slow Multitasken”. Zie dit nu alsjeblieft niet als een goedkeuring om te gaan multitasken. We leven in een tijdperk met enorm veel afleiding. What’s appen, Facebooken, Messengeren en administratie tegelijk. Niet zo’n goed idee. Het is misschien heerlijke afleiding, maar zwaar killing voor je productiviteit en je efficiëntie, maar er is nog grotere uitdaging. Tijdens het multitasken worden significant meer fouten gemaakt. Kortom, geniet van al je passies, maar kader je taken. En voel je een block of voel je dat hij eraan komt, bedenk dan goed of het tijd wordt om even te genieten van je andere passie!

 

Spreker: Tim Harford
TED-talk: Een krachtige manier om je natuurlijke creativiteit aan te boren
Duur: 17:22

1 Reactie

Geef een reactie