Multipassionate, wat is het eigenlijk?

Van de week deelde ik op mijn instagram de vraag of mensen wisten wat een Multipassionate was en maar liefst 70% reageerde met “He wat?” Duidelijk hét moment om uit te leggen wat een multipassionate is! Want hoe zonde wanneer jij er ook één bent en je in de rol van je “true passion” wordt gestopt. 

En nee, even voor de duidelijkheid, multipassionate is niet weer een één of ander hokje waar je in gestopt kan worden. Het is iets wat zich van binnen in jou afspeelt, of niet. Multipassionates zijn mensen die niet kunnen en willen kiezen. Mensen die meerdere passies hebben en zich niet willen focussen op maar één ding. How boring! In het werkzame leven hebben ze zich vaak ergens vol gas ingestort om vervolgens tot de conclusie te komen dat dit het toch niet is, of ze weten inmiddels alles en dan wordt het saai. Vaak draaien ze meerdere projecten, tegelijk of naast elkaar, maar vaak totaal ongerelateerd aan elkaar.

Voorbeelden

 • Isaac Newton: een natuurkundige,Multipassionate Bejamin Franlin wiskundige,  astronoom, natuurfilosoof, alchemist, officieel muntmeester en theoloog *
 • Benjamin Franklin: Auteur, drukker, politicus, vrijmetselaar, beheerder van een postkantoor, wetenschapper, uitvinder, komiek en diplomaat. *
 • Archimedes: Wiskundige, natuurkundige, ingenieur, uitvinder en astronoom *

 

En nog twee meer hedendaagse (voor mij) inspiratie bronnen

 • Marie Forleo: Een voorbeeld uit de huidige tijd. Begon als danseres, maakte fitness dvd’s, auteur, onderneemster, coach, motivational speaker en TV host
 • Mel Robbins: Voormalig advocaat, founder van The Confidence Project, CNN presentator auteur, (TEDx)spreker.

 

En we kunnen we nog wel even doorgaan. Zo zie je maar. Het is helemaal niet vreemd om meerdere dingen te willen. Of het nu achter elkaar is of tegelijkertijd. Het is helemaal prima wanneer je niet één passie hebt, iets wat je jezelf ziet doen voor de rest van je leven.

Wel is het voor multipassionates nóg belangrijker dan de specialisten om het allemaal in goede banen te leiden. Anders eindig je met tientallen ooit opgestarte projecten, waarvan er uiteindelijk nooit 1 wordt afgerond. Dit kan op vele manieren worden opgepakt. Hoe je het doet is afhankelijk van de aard van jouw karakter, je passies, hoeveel tijd het kost om iets op te zetten en wat de bijkomende kosten zijn.

Als multipassionate zal je anders (creatiever) met je tijd en focus om moeten gaan anders hop je van het één naar het ander zonder dat je daadwerkelijk wat hebt gedaan. Maar echt, wanneer jij ook een multipassionate bent, ga alsjeblieft je leven zo inrichten dat je je ware aard kan uiten. Anders voelt het saai, niet uitdagend en uiteindelijk zal je niet 100% kunnen zijn wie je bent!

Nu ben ik wel benieuwd of jij jezelf herkent in dit verhaal of dat jij liever de specialist bent die zich focust op zijn ware passie. Laat een berichtje achter onder deze post!

1 Reactie
 • Debby Bosch
  Geplaatst op 11:45h, 23 februari Beantwoorden

  Hi Marloes,

  En of ik mezelf hierin herken! Ik ben zo wijs geweest om met jou aan de slag te gaan en had geen betere keus kunnen maken.
  Als multipassionate herken ik zoveel op de site! Het fijne aan jou is, dat je met me praat en mij adviseert en niet datgene zegt,
  waarvan je denkt dat ik het wil horen. Als multipassionate heb je het vermogen om inderdaad projecten naast elkaar te beheren. Alleen wordt het inderdaad ook nog wel eens te veel. Zoals je weet heb ik ME/CVS (Chronisch vermoeid en 24/7 pijn), dus rustpunten, structuur en “me time” zijn zeer essentieel om sowieso te kunnen blijven werken. Sinds ik met jou aan de slag ben gegaan, komt er steeds meer orde in mijn chaotische chaos en meer structuur in het bedrijf. Ons personeel reageert ook super goed op zaken die ik verander aan de hand van onze sessies. Ik kan mijn verschillende projecten makkelijker afbakenen en hanteer meer helikopterview i.p.v. “zelf uitvoeren want dan is het maar gedaan” (te perfectionistisch helpt overigens ook niet echt mee in de verschillende processen en projecten 🙂
  Ik kan mensen alleen maar aanraden om met je aan de slag te gaan, om A) het beste uit jezelf te halen, B) het beste uit anderen te halen en C) Het beste uit je bedrijf of project te halen. Puur bedrijfsmatig: De werknemer op de vloer gaat met een vraag of bemerking naar een teamleider, de teamleider gaat naar het management als hij/zij het vraagstuk van de werknemer niet zelfstandig kan oplossen, de manager op zijn/haar beurt gaat naar de directeur. Maar waar gaat die directeur nou heen? Die gaat naar Marloes en vindt daar op zeker oplossingen en goede adviezen!
  Dank je wel so far Marloes, je bent echt een topper voor mij en een onschatbare meerwaarde en goede aanvulling op ons bedrijf!

Geef een reactie